Neem kinderen mee naar buiten!

3202_250_188

Naar het bos gaan, hout zagen en hutten bouwen. Anno 2012 klinkt dat als een spannend avontuur uit een kinderboek. Daar neemt Annemarie Elout geen genoegen mee. Annemarie neemt kinderen mee naar buiten, zodat ze zelf avonturen kunnen beleven! Ondertussen leren ze ook nog iets over de natuur, dat is mooi meegenomen!

“Iedereen klaagt erover dat kinderen te veel achter de computer zitten en te weinig tijd in de natuur doorbrengen. Maar aan klagen heb je niets, je moet die kinderen zelf in beweging zetten,” vindt Annemarie Elout, coördinator Brede School in Heerenveen. Na verschillende projecten om sporten te stimuleren en kinderen kennis te laten maken met kunst en cultuur, is het volgens Annemarie hoog tijd voor meer natuur- en milieueducatie in Heerenveen. Daarom trok ze de stoute schoenen aan en belde ze met Landschapsbeheer Friesland, het IVN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de vogelwacht. Het resultaat is het project ‘BSO Naar Buiten’. Kinderen van BSO’s en huiskamerprojecten in de gemeente kunnen vanaf deze zomer met hun begeleiders het bos in of naar een moestuin.

“Kinderen mogen vies worden”
De randvoorwaarden voor buitenactiviteiten in Heerenveen zijn er; boerderijen, bossen en stukjes niemandsland genoeg in de omgeving. Maar waarom maken school en buitenschoolse opvang daar op eigen initiatief geen gebruik van? “In het onderwijs is simpelweg geen tijd meer voor dit soort activiteiten. Er is meer ruimte in de BSO’s, maar daar zijn ze bang om de deuren open te zetten vanwege de aansprakelijkheid.” Met de organisatie van verschillende activiteiten in de buitenlucht spoort Annemarie de medewerkers van de buitenschoolse opvang aan om hun angst opzij te zetten. “Een bal mag in de sloot belanden en kinderen mogen vies worden of een keertje struikelen.” Wel overlegt de BSO van tevoren met de ouders, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Groene vingers
Sinds twee jaar huurt Annemarie voor slechts € 20,- per jaar een kindervolkstuin van 100 m2, die gerund wordt door een vrijwilliger. Samen met de kinderen van de BSO en hun leidsters onderhoudt ze de tuin. Ze gaan in de tuin aan de slag met zaaien, onkruid wieden en oogsten. Het is een groot succes. “De kinderen zijn dolenthousiast! Ze herinneren elkaar eraan dat ze ’s middags met de fiets naar school komen, omdat ze anders niet naar de tuin kunnen,” weet Annemarie. “Verschillende kinderen gaan in het weekend zelfs met hun ouders naar de volkstuin, zo leuk vinden ze het daar!” Vooral voor de oudere kinderen zijn deze activiteiten een uitkomst. “De kinderen uit groep 7 en 8 hebben het niet meer naar hun zin op de BSO, waar ze vaak binnen of op het schoolplein moeten blijven, maar tijdens de buitenactiviteiten ze krijgen de ruimte en de uitdaging die ze nodig hebben.”

Op pad met de buitenkar
Op 5 juli opende wethouder Age Hartsuiker samen met honderd kinderen de eerste natuurspeelplaats van het project ‘BSO Naar Buiten’: de natuurijsbaan van Oranjewoud. Tien officiële natuurspeelplekken liggen voor de kinderen klaar om ontdekt te worden. De uitgekozen locaties zijn boerderijen en onbestemde stukjes land die op fietsafstand van de BSO’s liggen. “We maken dankbaar gebruik van het land dat enthousiaste boeren beschikbaar stellen. Zij zien heel graag dat kinderen de natuur verkennen.” De eerste keer gaat een ervaren begeleider mee naar de buitenactiviteit, maar daarna moet de BSO het zelf doen. Gewapend met een buitenkar vol met hamers, zagen, scheppen, emmers, schepnetjes, touw, een bal, een picknickkleed, opzoekkaarten met waterdiertjes én een EHBO-kist kunnen de medewerkers van de BSO’s met de kinderen op weg naar één van de plekken. “Daar kunnen de kinderen lekker gaan spelen! Hoewel er begeleiders van de BSO en vrijwilligers aanwezig zijn, is het de bedoeling dat zij de activiteiten zo min mogelijk sturen. De omgeving en de materialen moeten de creativiteit van de kinderen stimuleren.”

Basis voor de toekomst
Proef NME, een rijkssubsidie van Agentschap NL voortkomend uit het provinciale project Akkoard fan Earnewâld, financiert het project. Met de financiering wil dit programma gemeenten ondersteunen bij het realiseren van hun doelstellingen op het gebied van natuur- en milieueducatie. Voor de gemeente Heerenveen is dat de kans voor kinderen om zich persoonlijk te ontwikkelen in de natuur en het landschap. Er is voldoende geld om het project BSO Naar Buiten op te kunnen starten; onder meer voor het ontwikkelen van activiteitenprogramma’s, het inrichten van de natuurspeelplekken en de aanschaf van veldmaterialen. Het legt een prachtige basis voor de activiteiten voor vandaag, maar hopelijk ook voor de toekomst. Als het aan Annemarie ligt, krijgen de natuuractiviteiten een vaste plaats in het programma van de Heerenveense BSO’s. “Ik hoop dat we met deze activiteiten een duurzame infrastructuur creëren waar de BSO’s gebruik van kunnen blijven maken in hun activiteitenladder.”

 

http://www.bredeschool.nl/kenniscentrum/interviews/annemarie-elout-ook-veren

 

 

Tags

Buiten spelen Naschoolse activiteiten

Thema's

Naschoolse activiteiten Kinderopvang & BSO Natuur en milieu educatie

Delen:

25-03-2015 / 11:55