Dagbesteding De Spil Schoterplein

Van alle markten thuis bij dagbesteding de Spil:

Het nieuwe schooljaar 2023/2024 is gestart en voor een aantal nieuwe ouders zijn wij nog niet bekend, daarom even deze update.

Bij dagbesteding de Spil zijn de werkzaamheden heel divers. Je kunt er werken als een soort van klasse-assistent, je kunt er helpen bij een snackbar, maar ook bij de 2 basisscholen, in de ouderenzorg deelnemen of bij de kinderopvang je kwaliteiten inzetten, maar ook creatief bezig zijn om de gebouwen in een bepaald thema aan te kleden of om een jarige van een prachtige feesthoed te voorzien. Er zijn momenteel 10 cliënten bij dagbesteding de Spil aan het werk, allen voeren zij werkzaamheden uit die het best bij hun wensen en mogelijkheden passen en zijn ze blij met de taken die ze mogen uitvoeren. Dit geeft ze veel zelfvertrouwen, het gevoel mogen ervaren belangrijk te zijn.

Om er een beeld bij te krijgen geven we je graag een kijkje in “de keuken” van dagbesteding de Spil:

Grand cafetaria Het Veen:

Tinie Sypersma is als eerste van onze locatie hier begonnen met werken. Zij kan het goed vinden met de eigenaar Tjitse de Jong (oude bekende van veel cliënten omdat hij vroeger bij vervoersbedrijf Oenema werkzaam was). Ze gaat drie middagen in de week met veel plezier naar de “bar” zoals ze het zelf zegt. Ze geeft daar de planten water, veegt de vloer, neemt de tafels en stoelen af, vult de papieren zakjes bij en vouwt zijn schone was op. Tussendoor is er ruimte om te zingen of een grapje met elkaar uit te halen. Marieke de Jong brengt Tinie hier meestal naar toe, ze neemt de was van Tjitse dan mee retour en doet dat in een waszak. Ze vindt het leuk om zijn terras te onderhouden, ze verwijdert het afval en onkruid zodat het weer netjes is voor zijn klanten. Dit doet zij voor drie middagen in de week in de zomerperiode en alleen wanneer het weer het toelaat. Volgens hem heeft zijn terras er nog nooit zo mooi uitgezien.

Chantal Menger en Amber Hoekstra helpen op vrijdagmiddag graag een handje mee. Chantal ruimt de vaatwasser uit, maakt de besteklade schoon, spiegelt flesjes drinken in de koelkast en meer van dit soort klusjes. Amber heeft juist geleerd hoe je “berehappen” maakt en snijdt de uien en gehaktballen in plakjes en rijgt ze aan de satéprikkers. Ze maakt per keer gemiddeld zo’n 10 stuks. Ook komkommer en tomaat schijfjes komen voorbij. Op donderdagmiddag helpt zij daar ook. Amber neemt het geleerde mee naar Brasserie de Stal waar zij drie dagen werkt en andersom. Prachtig leerproces.

Basisschool Het Slingertouw:

Miranda Menger gaat elke donderdag naar een groep van de onderbouw bij obs het Slingertouw en helpt daar de kleuterjuf met allerlei taken. Ze maakt er schoon, ze brengt koffie en thee rond bij de onderbouwgroepen en ze bereidt creatieve activiteiten voor om vervolgens met de kinderen samen te gaan doen. Hier geniet ze van. Om de drie maanden wordt dit met Miranda, de juf en begeleider van dagbesteding de Spil geëvalueerd, zodat er ontwikkeling in blijft zitten en het voor een ieder van meerwaarde blijft en goed blijft aanvoelen.

Het activiteitencircuit vond elke week op school met de leerlingen van groep 7 plaats. Zo ontstaat er een mooie samenwerking tussen leerlingen en deelnemer. Er werden kartonnen maskers gemaakt en met de tablet mooie kunstwerken gemaakt waarin de deelnemer zelf centraal staat.

Het Slingertouw heeft de deelnemers vorig jaar gevraagd te helpen bij de “boomspiegels” in te zaaien zodat de perkjes om de bomen heen er in plaats van zanderig er bloemenrijk uit zouden gaan zien. Dat is wel gelukt. Voor het Slingertouw zorgt Ciska Wolters dat de vuile was/schoolshirts opgehaald wordt en weer schoon en opgevouwen retour gaat.

Christelijke basisschool De Burcht:

Ook hier zorgt Ciska voor de was. Werd er tijdens het wekelijks terugkerende activiteiten circuit met de leerlingen van groep 7 voerkettingen (van zelf geregen pinda's aan touw) gemaakt voor de vogels. Kreeg Rosa Brouwer les van een aantal uit groep 7 leerlingen in het rekenen met geld en ruimt zij samen met Amber Hoekstra de boekenkast op nadat alles even met een vochtige doek is afgenomen.

Thema aankleding:

Voor beide scholen, Fidesta en peuterspeelzalen/kinderdagverblijf/buitenschoolse opvang van Kinderwoud helpen alle deelnemers mee met het maken van de thema aankleding voor in de hal of de lokalen, ook raamtekeningen vallen hieronder en natuurlijk ook de feesthoedjes voor de jarigen. De deelnemers denken zelf mee in wat er gemaakt kan worden. Kevin Kootstra maakt prachtige filmpjes van alle thema’s na afloop om op de facebook pagina van de Spil te delen. Beide scholen en Kinderwoud helpen we ook mee met het inpakken van kadootjes rond moeder- en vaderdag en in de decembermaand.

Koffie- en theeronde:

Marieke en Tinie, ook wel de koffiedames genoemd, zijn al helemaal ingeburgerd op beide scholen. Ze worden herkend ook buiten de school. Dagelijks zorgen zij ervoor dat de leerkrachten en directeuren voorzien worden van een lekker bakkie en dat wordt zeer gewaardeerd.

Kinderdagcentrum Kinderwoud:

Kevin Kootstra werkt hier drie dagen op groep “de Tovertuin”. Hij doet de kring met de kinderen, leest ze voor, doet de afwas, stofzuigt, verzorgt soms tussendoor de was en speelt met de kinderen. Zijn collega Bonny werkt hier ook één dag, wanneer zij er niet is valt hij voor haar in. Bonny bedenkt creatieve activiteiten die ze met de kinderen kan doen en die bij het thema horen. Ze verschoont de bedjes, helpt bij de was waar nodig, helpt de kinderen tijdens de lunch bij het eten, ruimt de boodschappen op, stofzuigt en dweilt de vloer, kijkt de koelkast na op producten die over de datum zijn en maakt hem netjes schoon. Bonny werkt ook een dag op een andere groep. Daar doet ze ongeveer dezelfde dingen. Haar collega Chantal werkt daar ook maar op andere dagen en haar werkzaamheden zien er hetzelfde uit. Ze is heel blij dat ze daar mag werken. Het leukste vindt ze om creatief bezig te zijn met de kinderen. De boodschappen worden in het begin van de week door een aantal deelnemers, waaronder Janneke Walda, verdeeld in kratten. Zij maakt ook prachtige raamtekeningen en feesthoedjes voor de kinderen van Kinderwoud. Tinie en Rosa maken wekelijks het speelgoed van 2 verschillende groepen schoon. Ze halen het zelf bij de groepen op en brengen het er na de poetsbeurt weer terug.

Omgeving:

Marieke de Jong en Tinie Sypersma zorgen ervoor dat het afval op het middenplein van MFA dagbesteding de Spil opgeruimd wordt en gaan met 2 grijpstokken en emmer op pad.

Gymlessen:

De buurtsportcoach Menco van der Weg verzorgt elk jaar eenmaal per week voor de deelnemers een echte gymles om zo gezond en fit te blijven. De deelnemers genieten er erg van. Rosa Brouwer ondersteunt hem met de gymlessen aan de kinderen. Zij krijgt dan een mooie passende taak aangeboden.

Ouderzorg Fidesta:

Per tweetal en dat 4 dagen per week gaan de deelnemers naar Fidesta. Rosa ruimt de vaatwasser uit en helpt de sportinstructrice Henryke mee bij de bewegingsles aan de ouderen. Marieke en Tinie zorgen dat de keukenwas opgevouwen wordt en netjes in de kastjes gelegd wordt, swifferen de gang, maken de mandjes met zoet beleg schoon, vouwen servetten en dekken de tafels voor de lunch in. Tinie zorgt ook dat de plantjes water krijgen. Amber en Chantal vouwen de kleding van de bewoners op en brengen dit naar hun kamers en voeren nog andere klussen uit. Chantal heeft de eer de kleding te strijken. Ciska zorgt ervoor dat iedere bewoner een krant ontvangt en glasafval naar de glasbak wordt gebracht.

Musicals/voorstelling:

Als tegenprestatie van alle diensten worden de deelnemers uitgenodigd bij de eind musicals en kleine theatervoorstellingen. Maar ook bij het uitslingeren en uitzwaaien van de groepen 8 en andere festiviteiten.

Wat een toffe samenwerking!!

Dit maakt dagbesteding De Spil tot een unieke dagbestedingslocatie van Alliade.

Alliade | locatie Dagbesteding de Spil | Schoterplein 23 | 8448 RP Heerenveen

20-09-2023 / 09:22